VIP

DEJAN PREKRŠIO STROGO PRAVILO ISLAMA: Zastranio zbog Dalilinog poteza – Može da završi u zatvoru…

Njihovi potezi šokiraju naciju…

Preljuba Dalile Dragojević glavna je tema među ljubiteljima TV formata “Zadruga”. Rijaliti-takmičarka naišla je na osudu i gnev javnosti, dok s druge strane, njenom suprugu iz dana u dan raste podrška.

Dugo se spekulisalo da li je Dejan Dragojević prešao u islam zbog svoje još uvek zakonite supruge, evo šta je istina. Ipak, poznato je da Dalila, svojim aktivnostima pred milionskim auditorijumom, ne postupa u skladu sa pravilima svoje vere.

U islamskom braku, i muž i žena imaju odgovornosti i obaveze, i nikad ne smeju zaboraviti da su oboje individualno odgovorni pred Alahom za svoje postupke. Islamski put je put ljubavi, brige i nesebične pažnje, koji se naročito ispoljavaju u bračnim i porodičnim odnosima.

Stepen kojim je Alah, po “Kuranu”, dao prednost muškarcima nad ženama jeste stepen zaduženja, odgovornosti i brige, a ne stepen počasti, jer Alah je prvenstveno muškarcima odredio da zarađuju i izdržavaju druge.

Svaka zajednica, pa i porodica kao najbitnija zajednica, mora imati nekoga ko je odgovoran za njeno vođenje i vođenje računa o njenim potrebama, što je ustvari uslov njenog postojanja i opstanka.

Obaveze žene prema mužu su najveće obaveze kojima je žena zadužena, nakon obaveza prema Alahu.

Posmatranje braka kao svete institucije slična je i u hrišćanstvu i u islamu. Brak je svetinja koja se ne sme narušiti, osim ako za to ne postoje dobro opravdani razlozi.

Parovima se savetuje da, kada osete da je ova institucija ugrožena, potraže sve moguće načine da reše problem, pre nego uopšte pomisle na razvod. Islam priznaje razvod, ali svoje vernike izrazito odvraća od istog.

Po svemu izloženom Dalila se ogrešila o supruga, njihovu zajednicu, ali i pred Bogom.

Na društvenim mrežama pojavile su se brojne pošalice i preporuke na račun prevarenog Dejana da ukoliko je prešao u islam može da uzme novu ženu. Međutim, to nije tačno.

Zakon u Bosni i Hercegovini, gde je prebivalište Dragojevića, jasan je: Poligamija isključena. Kazna zatvora seže do godinu dana.

Islamska zajednica u BiH ne može vršiti sklapanje poligamnih brakova svojih pripadnika, jer takve brakove nije moguće ozvaničiti kroz civilnu proceduru.

Osim toga, evidentno je da prava i obaveze supružnika u poligamnom braku nisu zaštićene potizivnim zakonom u BiH što bitno kompromituje uslov pravednosti kao temeljni uslov ili pretpostavku dopuštenosti poligamnog braka u šerijatskom pravu.

Iako su pokrenuli postupak, Dalila i Dejan još uvek nisu zvanično razvedeni.

Izvor: net

Povezani članci

Back to top button